Çöl Gülü Bakımı Nasıl Yapılır ?

Çöl Gülü Bakımı Nasıl Yapılır ?

Çöl gülünün bakımı son derece kolaydır; fakat biraz ustalık gerektirebilir. Diğer sukulent bitkilerine benzer şekilde çöl gülü de düzenli sulama ve bolca güneş ışığı ister.

Bu bitki ayrıca mütemadiyen ılık havaya ihtiyaç duyar. ABD’nin pek çok bölgesinde (11-12. kuşaklar) kapalı ortamlarda yetiştirilmesinin sebebi de budur zaten. Çöl gülü genellikle yaz aylarında açar. Pembenin ve kırmızının capcanlı tonlarıyla etrafı büyüleyen çiçeklerine parlak yeşil yaprakları eşlik eder. Kış gelip de durgunlaştığı zaman da çiçeklerini ve yapraklarını döker.

Işık

Çöl gülü tam güneş alan ortamlarda serpilir. Bu nedenle, evinizin, aydınlık bir pencere pervazı ya da kış bahçesi gibi bitkinizin gün boyu bolca ışık alabileceği bir bölümünü seçin. Çöl gülünün açık havada sorunsuzca büyüyebileceği bir bölgede yaşıyorsanız bitkinizi, bahçenizin, uzun boylu ağaçlar tarafından gölgelenmeyen fakat öğle güneşinden de korunabilen bir bölümüne dikmelisiniz; zira yakıcı öğle güneşi bitkinizin yapraklarını adeta kavurup kurutacaktır.

Toprak

Adından da anlaşılacağı üzere çöl gülü, iyi drene edilmiş, kumlu ya da çakıllı toprak gibi doğal olarak kuru olan ve çöl bölgelerinin özelliklerini taşıyan yerlere alışıktır. Toprağı ise değeri 6.0 civarında seyreden, asidik pH’a sahip olmalıdır.

Sulama

Çöl gülünün su ihtiyacı yılın belli zamanlarına ve ısıya göre değişiklik göstermektedir. İlkbaharın sonlarını ve yaz aylarını kapsayan büyüme döneminde çöl gülünün toprağı nemli tutulmalı ancak doygun hale getirilmemelidir. Toprağınızı periyodik olarak kontrol etmeniz önem taşır. İki sulama arasında toprağın tamamen kurumasına müsaade etmelisiniz. Buna ek olarak, çöl gülünüzü geniş drenaj delikleri olan bir saksıya dikmeniz gerekir. Bu bitki, aşırı derecede nemlenmesi halinde çürümeye yatkın hale gelebilir. Kilden yapılan saksılar ya da toprak saksı türleri de aşırı nem konusunda işinize yarayabilir.

Sonbahar ve kış ayları gelip de bitkiniz durgunluk dönemine girdiğinde nemi büyük oranda azaltabilir, bitkinizi ayda bir gibi daha az sıklıkta, yalnızca minimum ölçüde sulayabilirsiniz. Bitkinizin büyüme döneminde yeterince su alıp almadığını merak ediyorsanız cevabı öğrenmek için gövdesine bakabilirsiniz. Bitkinizin boyutlarına baktığınız zaman gövdesinin gözle görülür bir şekilde şiş ve kalın hale geldiğini görürseniz suya epey doymuş olduğunu düşünebilirsiniz.

 

Add Comment